Kako da ostane mlad? Ko? Pa, mozak

by | Feb 11, 2019 | BORE & BOLJKE

Verovanto radiš neke vežbice za svoje mišiće ili kičmu. Ja lično imam problem sa kičmom, bolucka me, kao i vratni deo kičme. Već sam pisala o tibetancma, to mi dosta pomaže. Plivanje takođe. Trudim se da što češće plivam i super se osećam.

A mozak, šta sa njim? Mozak se smatra najsloženijim objektom čitavog univrezuma. On obuhvata 100 milijarni nervnih ćelija i isto toliko veza u mozgu. To je jedna gigantska mreža unutar koje se obradjuju nadražaji, čuvaju uspomene, skladišti naučeno…. Jednom superkompjuteru koji bi eventualno podržavao ovakvu mrežu bilo bi potrebno struje kao recimo za snabdevanje jednog čitavog dela grada, a naš mozak se zadovoljava sa 30 vati.

Pa da li mozak treba trenirati?

Stručnjaci kažu da.
Ako se stalno oslanja na poštapalice tipa google pretraživač i on će se ulenjiti I usporiti i opašće mu sposobnost memorisanja.

Pa kako to prduprediti?

Evo šta predlažu:

1.Odustani od multitaskinga. Najbolje je da se koncentrišeš na jednu stvar, pa te u tom slučaju neke druge preokupacije neće odvući od glavnog zadatka. Tako ćeš se i brže setiti šta ti je činiti. Kako to izgleda u svakodnevnici: prvo odgovori na email poštu koja ti je stigla, onda tek planiraj kome treba da telefoniraš i zašto danas. Ako te neko pozove i prekine, neće smetati da odložiš razgovor sa njim dok ne završiš šta si planirao. Vreme je da se posvetiš više sebi nego drugima, kako kažu moja deca: napravi prioritete, ti si na prvom mestu!

2. Ne moraš uvek na google pretraživač. Ako ti ovog momenta ne pada na pamet, setićeš se kasnije, sigurno je u nekoj “fiočici”, potrudi se. Nemoj odmah da pretražuješ po Googlu, naročito ako rešavaš ukrštenicu, imaj poverenja u sebe i strpljenja. Ali nemoj ni da gledaš rešenje na kraju sveske sa ukrštenicama, “uloviće te” ukućani.

3. Ne prestaj da se družiš i neguješ kontakte. Druženje i socijalni kontakti mnogo doprinose treningu mozga. Izolacija i povlačenje iz društva vodi sigurno u demenciju. Sigurno ti nije uvek do druženja, nekad ne odgovara društvo, nekad pada kiša, ali ipak se potrudi i uvek se uključi. Ne čekaj samo da te pozovu, iniciraj sam druženje. I prirpeme za večerinku ili kartanje sa drugarima podstiče mozak jednako kao i učestvovanje u istom. Dakle žurka!

4. Plači i smej se. Što je jači emotivni doživljaj bolje i duže ćeš ga se sećati. Ne treba se ustručavati ni suzdržavati osećanja i reakcije, ma kakve one bile. Suze, smeh, opusti se i prepusti se. Neka ti doživljaj bude nezaboravan.

5. Isključi navigaciju. Većina automobile danas ima ugradjene navigacije ili koristiš aplikaciju na moblilnom telefonu. Isključi je. Uzmi staru dobru autokartu kada sledeći put kreneš nekuda i priseti se kako si dobar u orijentaciji I snalaženju uz pomoć autokarte. Iznenadićeš sebe.

Photo By Ryan McGuire

Photo By Ryan McGuire

6. Pamti brojeve. Počni sa tebi važnim telefonskim brojevima. Naravno da ih svi imamo već umemorisane u mobilnim telefonima i da je sa klikovima lakše I brže, ali otkucavaj one brojeve koje znaš na pamet. Podseti se ili zapamti još neke, pa opet ukucaj, ne pretražuj telefon.

7. Ne prestaj da se krećeš. Aktivnosti na svežem vazduhu su neophodne za održavanje vitalnosti mozga, kažu stručnjaci. Preporučuju se šetnje, vožnja bicikla i plivanje.

8. Od matematike ne možeš pobeći. Zapravo jednostavni račun je odličan za trening mozga. Recimo kreni sa oduzimanjem po 6 od 100. Pa tako 100 minus 6 je 94, minus 6 je 88 i nastavi dalje. Ostale računske vežbice smisli sam.

9. Ne daj lepim dogadjajima i utiscima da nestanu. Svako veče pre spavanja podseti se 5 lepih dogadjaja tog proteklog dana. Proživi ih u glavi ponovo, ne daj im da pobegnu.

10. Odmori svoj mozak. Brzina života, informacija i dogadjaja preplavljuje svakodnevno mozak. Napravi pauzu i selekciju. Skoncentriši se na detalje, registruj ih, nemoj ih previdjati.

Kako bi sive ćelije bile stalno fit preporučuje se redovni trening. Najbolje je vežbe za mozak uključiti u svakodnevnicu. Pogledaj naše mozgalice, biće ih još.

Izvor: www.kleinezeitung.at

error: Content is protected !!