Jesenja zadovoljstva-sredjivanje kuće

by | Sep 17, 2018 | TEME & DILEME

Kada pričamo o temeljnom jesenjem i prolećnom sredjivanju kuće i moje drugarice i ja to smatramo sada već noćnom morom. I zbog utrošenog vremena, a sada i zbog utrošene energije, jer više nismo tako “poletne i hitre”. Tu i tamo se već osećaju godinice kroz usporenost, bolove u ledjima, neelastičnost kao nekada, ali sve su to čari doba u kome smo.

Ja čišćenje, kada mu vreme dodje, svesno ili ne odlažem, kao pravim strategiju, nerviram se što će mi otići ceo vikend. Preko nedelje, posle posla, ne stižem, ali kada konačno obavim i taj važni posao osećam se zadovoljno i nekako, kao da mi je čarobni štapić dodatno osvetlio kuću. Isto je i sa mojim drugaricama, čak i one koje ne rade više, penzionerke, nisu oduševljene tim napornim poslom, ali ih ipak efekat posle opravda uloženi napor.

Pošto sam višedecenijska domaćica bilo je mnogo „eksperimenata“ u smislu „tehnika“ čišćenja i pranje, prozora, tepiha, podova i sl. Tokom svih ovih godina sam se naslušala iskustava starijih domaćica koje su me savetovale: bake, ujne, strine itd, ali sam zaključila da je najvažnije ipak imati dobru alatku, pa makar i koštala.

Kako efikasno oprati pod

Ranije sam milsila sam da je nemoguće dobro oprati pod, a da ne izguliš kolena klečeći i perući krpom dok ne iznemogneš od pranja i cedjenja iste. Rukavice sam uvek nosila, jer volim negovane ruke i nokte. E onda sam otkila razne podne brisače, sa resama, krpicama, trakicam itd. Spašena!

Podni brisač

Podni brisač (slika iz lične arhive)

A onda dilema koji podni brisač koristiti, pločasti ili onaj sa resama popularno nazvan džoger. Najvažnije je odabrati odgovarajući, efikasan, komforan za korišćenje. S obzirom da nikad dovoljno prostora u stanu za odlaganje raznih alatki, dobro je da brisač bude multifukncijcki da se može koristiti za pranje više vrsta podova. Da se može primeniti u prostorijama različite namene. Vrlo bitno je da je brisač opremljen resama ili navlakom-krpom od materijala koji odlično upija vodu, koji se lako u odgovarajućoj kanti ocedjuje da ne moraš ruke da kvasiš. Dobro ocedjivanje je važno ako ga koristiš za parket ili drvene podove. Važno je da efikasno brišu i peru i najtvrdokornije sasušene mrlje na podu, onda je to od velike pomoći. Domaćinstvima sa malom decom je poznato o čemu govorim. Dečica u igri prosipaju sok, hranu. Bojice i plastelin za igru često se nenadano nadju i na podu.

Drška na brisaču treba da je prilagodljiva, zglobna i fleksibilna tako da brisač dopire do svih uglova, stepeništa i ispod nameštaja.

Vrlo važno je da je uz brisač u ponudi odgovarajuća kanta kako bi u zavisnosti od tipa brisača cedjenje mopa bilo što bolje i lakše. U marektima se mogu naći i takvi brisači koje ispiraš i ocedjuješ u kanti i ne moraš da kvasiš ruke. E takav volim najviše.

Nedavno se na tržištu pojavio brisač sa kantom koja ima mehanički pogon za ocedjivanje, to je vrlo praktična inovacija i štedi mnogo truda i energije, a efekat ocedjivanja brisača je odličan. Sama možeš da odrediš koliko vlažan brisač želiš u zavisnosti od vrste poda.

Magična krpa

Magična krpa (slika iz lične arhive)

Magična vlakna magičnih krpa – mikrovlakna

Iskreno ne znam ni jednu svoju drugaricu da za brisanje prašine, pranje kupatila, kuhinje, prozora i ostalog pokućstva koristi bilo koju drugu krpu osim one od mikrovlakna – popularne magične krpe. Pojedine su dovedene do savršenstva jer odlično upijaju vodu, brišu bez ostavljanja tragova i dugotrajne su. Dobra krpa od mikrovlakna skoro da ne zahteva korišćenje hemisjkih sredstava. Odlično prijanja uz površine koje pere i uspešno sakuplja čestice nečistoće. Takodje dobra krpa od mikrovlakna čisti i masne mrlje efikasno i bez hemijskih sredstava. Samo se seti kada dodje vreme Slava i zimskih okupljanja sa prijateljima i familijom. Da li serviraš povrće i salate ili prasetinu, super ukusni tetka-Milevin ajvar, Jankovu slaninicu iz Stare Pazove i ostale zimske jestive čarolije. U trgovinama ih ima u raznim bojama, pa sam ja odredila boje prema nameni, recimo u kuhinji korisitm uvek samo narandžastu krpu, za kupatilo plavu itd. Tako mi je lako i kada ih perem da ih sortiram sa vešom i da ne pomešam u kom delu stana koju krpu korisitm i za koju namenu.

Krpu od mikorvlakna isprobaj na glatkim površinama kao što su ogledala, prozori i slično. One kvalitetnije ne ostavljaju ni vlažne tragove ni tačkice ni dlačice za sobom. Odavno sam odustala kod pranja prozora od raznih „jelenskih“ koža ili novinske hartije. Ništa tako lepo ne uglanca prozor kao velika meka krpa od mikrovlakna.
Isto je i sa pločicama u kupatilu, u jednom mahu opereš i odmah se površina osuši bez tragova po pločici.

Doduše, vikend mi ode, ali umesto u teretani nadam se da koji gram izgubim sredjujući sopstvenu kuću. Na kraju uz umor ipak osetim i veliko zadovoljstvo.

error: Content is protected !!