Iako samo prolećni, ovo je najlepši park lala koji se može zamisliti

by | Mar 18, 2019 | ZABAVA & UZIVANJE

Proleće nekako vezujemo za eksploziju života, boja, radosti i neke čudne euforije. Mnogima je to najomiljenije godišnje doba i sama spadam u tu grupu. Imala sam prilike da se zateknem upravo u vreme gorepomenute eksplozije boja i vegetacije u prelepom holandskom parku kratkoga veka, ali koji svoju lepotu i raskoš prikazuje svake godine u isto vreme – Parku Keukenhof. Otvoren je za posetioce obično od poslednje nedelje marta do druge polovine maja, osam nedelja.

Zašto?

Park je posvećen lalama i njihovo vreme je proleće, eto zašto.

proleće

slika iz privatne arhive

Istorija parka datira iz 15. veka kada je park napravljen pored dvorca Keukenhof. Pejzažne arhitekte otac i sin obnovili su park sredinom 19. veka u engleskom pejzažnom stilu i manje-više zadržao je i do današnjih dana njegovu osnovu. Zašto menjati nešto što je vanserijski lepo?

Park Keukenhof se prostire na oko 32 hektara površine i najveći je cvetni vrt na svetu. Grupa vodećih holandskih izvoznika lukovica lala 1949 odluči da upravo u tom parku napravi izložbu lala za svoje poslovne partnere vrtlare. Verovatno zbog prelepog prizora odlučeno je da se za posetioce park otvori 1950 i već iste godine je imao preko 200.000 posetilaca. Poslednjih godina je broj posetilaca iz svih okolnih evrposkih zemalja, ali i turista iz udaljenih krajeva premašio 800.000. Park je postao globalni koncept i savršeno mesto gde možete provesti dan uživajući ne primetivši da ste lagano prošetali oko 15 kilometara staza. Dakle ove godine je 70. godišnjica Keukenhofa. Inače lale su u Holandiju stigle iz Turske u 16. Veku još za vreme Otomanskog carstva.

proleće

slika iz privatne arhive

Ko dodje u proleće tokom tih osam nedelja u park Keukenhof može smatrati da će provesti najlepši i koloritno najradosniji izlet koji može da se zamisli. 7 miliona pupoljaka lala i 800 različitih vrsta lala je zapravo neopisivo jak doživljaj. Šetajući predivnim stazama kroz nepregledne cvetne kreacije, inspiracije, jedinstvene umetničke izraze ostaje se bez daha. Prosto čovek ne zna na koju stranu da gleda, iza kog zavoja da zaviri, na koji proplanak da sedne i odmarajući uživa.

proleće

slika iz privatne arhive

U samom parku radi oko 40 baštovana, ali u sezoni cvetanja lala zaposli se i do 750 radnika. Tu su i pet posebnih paviljona koji obradjuju različite teme, od kojih je najpoznatiji sa tematikom koja se menja svake godine paviljon kraljice Julijane, koja je i pokrovitelj fondacije. Ove godine je tema „Moć cveća“ i sigurna sam da će maštovitošću nadmašiti dosadašnje izložbe.

poleće

slika iz privatne arhive

Naravno u parku je i neizbežna holandska vodenica sa koje se pruža divan pogled na citav predeo.
Svake godine se organizuje jedan dan parada cveća koja ide izmedju dva obližnja grada i prolazi pored parka, kreacije su vanserijske. Ove godine će ova jedinstvena u svetu parada cveća biti održana 13. aprila.

error: Content is protected !!