Dodirni mi kolena bezbolno II

by | Jan 27, 2020 | BORE & BOLJKE

Jos se kao dete sećam da se moja baka često žalila na bol u kolenima. Evo mene sada u nekim godinama i iskreno, počela sam da ih osećam. Naročito kada se penjem uz stepenice. Jedno od obolenja zgloba kolena koje se načešće javlja je artroza. Neke statistike kažu da kod populacije 60+ čak polivina ženske populacije i trećina muške ima problem sa kolenima (ovo je evropska statistika).

Ono što me je zanimalo je koji su rizici za ovu vrstu problema sa kolenima i saznala sam sledeće:

  • Mogu se javiti kao posledica povreda ili preloma kostiju, povrede meniskosa i ligamenata
  • Operacije kao radikalno ukalnjanje meniskusa
  • Profesionbalna obolenja kao recimo keramičari, oni puno vremena provode na kolenima, zatim profesionalni sportisti
  • Onda recimo oni koji imaju izrazito X ili O noge
  • Prekomerna težina takodje može da ugrozi kolena
  • Reumatska obolenja, giht, infekcije
  • i naravno javlja se i kod ljudi u dubokoj starosti gde je i slabost muskulature

Stručnjaci kažu da će ti ova 3 saveta pomoći da zaštitiš svoja kolena

Najvažnije da znaš je da zglobovima treba, zapravo neophodno je kretanje. Na drugom mestu po važnosti su jaki mišići.

1. Redovno kretanje: preporučuju se ujednačeno, meko kretanje kao što su hodanje, džoging, vožnja bicikla, plivanje, vežbanje u vodi, dakle one aktivnosti koje obezbedjuju prokrvljenost i ishranu zgloba. Ovakva razmena materija štiti hrskavicu, kost i meniskus.

2. Podsticati pokretljivost zgloba: Tvoj zglob može zapravo mnogo više nego što je savijanje od nekoliko stepeni koje se napravi prilikom hodanja po ravnoj podlozi. Više puta dnevno savi kolena jače, koliko možeš pa ih onda ispravi, istegni. Ovo uradi lagano, nije potrebno žuriti. Istezanje mi ide, ali savijanje malo teže. A tebi? Recimo sedeći na stolici uhvati stopalo i savi nogu u kolenu pored stolice koliko više možeš, do granice bola. Ili sedi sa savijenim podkolenicama ispod sedalnog dela tela, kao muslimani kada se mole. Možeš i na jogu da ideš ako želiš da unaprediš ovu vežbu.

3. Mišićni „korset“: tvojim je kolenima potreban dobar koordinator, onaj koji će usmeravati kretanje zgloba. Nije čudo da žene češće moraju da se podvrgnu operciji veštačkog kolena od muškaraca. Mi dame imamo pri istoj telesnoj težini manje mišića nego muškarci. Zato je kod nas posebno osetljivo koleno kome treba jaka muskulatura za koorinaciju izmedju butne i podkolenične kosti. Ako ne ideš u fintis studio koji može osmisliti odlične vežbe, možeš uvesti vežbu penjanja uz stepenice što je takodje veoma efikasno.

Photo by @thiszun (follow me on IG, FB) from Pexels

Zlatnih pravila za zdrava kolena

1. Ako duže sediš: ustanoviti pauze, ustajati, prošetati neko vreme makar i u prostoriji
2. Nošenje tereta: Što je moguće više izbegavaj nošenje tereta. Postaraj se da svaki teret podeliš, ako moraš preneseš iz više puta.
3. U slučaju problema sa stopalima: Ako imaš ravne tabane, prošireno stopalo, probleme sa prstima obavezno konsultovati ortopeda. Treba što je više moguće onemogućiti da problem sa stopalom koji imaš utiče i na tvoja kolena. Najčešće su problemi sa prstima i stopalima posledica nedovoljnog kretanja, loših cipela, nerazvijena muskulatura i slično.
4. Obrati pažnju na cipele: Dobri meki djonovi kao i niže potpetice rasterećuju kolena.
5. Stepenice: Hodanje po stepenicama je odlična vežba za noge. Ovo važi zapravo samo za penjanje uz stepenice. Treba pri tom obratiti pažnju da prsti, kolena i kukovi budu u istoj ravni dok se penješ. Ako u zgradi postoji lift super je da ga koristiš za silaženje na dole.
6. Obrati pažnju na položaj „90-90“: Izbegavaj dugo klečanje kao i dugo sedenje, recimo vožnje kolima, autobusom, avionom. Ako je pak potrebno da duže klečiš, recimo radiš nešto u bašti, onda odaberi položaj „90-90“. Jedna noga u klečećem pložaju, ispod meki jastuk. Druga noga savijena u kolenu pod uglom od 90º. Tako imaš dva ugla od 90º koji rasterećuju tvoja kolena i kukove. Češće promeni položaj nogu dok ne završiš posao.

Iz teksta Prof. Dr.Tomas Vesinhagea

error: Content is protected !!