Dobro nam došlo proleće na zidove

by | Apr 12, 2021 | TEME & DILEME

Meni najomiljenije godišnje doba je zapravo proleće. Svakako zato jer se priroda u najlepšim bojama budi, nebo rasčisti, ali i moje sugradjanke se nekako ozare posebnim prolećnim osmehom, uparade u divne boje i lepršave materijale i tako lepe i nasmejane sjate se u Knez Mihajlovu.

Čak i ovih dana kada su svi kafići i restorani zatvoreni može se prošetati i šarenilom najaviti proleće, uverih se juče na prepunoj Kalemegdanskoj tvrdjavi.

Proleće svakako podstiče i potrebu za pojačanim aktivnostima pogotovu u ovoj situaciji kada smo previše zatvoreni ne samo zbog zime nego i epidemije. U pojačane aktivnosti osim na ličnom planu mene napadoše i ideje o krečenju stana. Na užas ukućana ideja ne popušta, čekaju se topliji i suvlji dani pa u akciju.

Photo: Đặng Thanh TúU mom omiljenom Houzz magazinu uvek pronadjem dobru ideju i savet. Ovogodišnji predlozi boja su baš inspirativni i u mojim omiljenim bojama – šarenim, za svakog po nešto.

Činjenica je da mi pomisao na pripremne radove sklanjanja slika, knjiga, ukrasnih i upotrenih predmeta i ostalih svakojakih „neophodnosti“ koji su svuda po stanu blago podižu kosu na glavi, ali osećaj kada je sve završeno, stan u novom koloritu, čist i mirisan je ipak nenadmašan. Vredi se pomučiti.

Da počnemo sa suncem – žuta

Najčešći vesnik proleća u našim krajevima je žuta boja. Prvi cvetovi posle snega jagorčevina, mimoza, narcisi su žuti.
Ako je odluka da zidovi budu žuti ili bar jedan od njih raspon je veliki, od nežno pastelno žute do oker ili senf boje. Rezultat kombinacije sa plavom ili zelenom je pozitivna atmosfera i svežina. Kombinacija sive i žute je proglašena za dobitnu za 2021.

Umirujuća mint

Plavičasto zelena nijansa boje iz spektra nane daje umirujuću atmosferu prostoriji. U kombinaciji sa smirenom nijansom pink je baš smela i vesela.

Narandžasti zalazak sunca

Narandžasta daje kao i žuta toplinu, doduše atmosferu zalazećeg sunca. Odlično izgleda u jednostavno nameštenom prostoru, dopunjava atmosferu i daje osećaj prijatnosti.

Pastelne za nežne dušice

Vanila, kremasto žuta, breskva, žalfija zelena su boje koje se odlično kombinuju. Palta nežnih puderastih tonova daje romantičan, svež karakter posebno u kombinaciji sa sivom i belom i nameštajem od svetlog drveta.

A sada nešto ekstravagantno – azurno plava ili tirkiz

Ovo je vrlo smela boja, ali u prostoru sa dosta drveta i dobrim svetlom daje jednu sjajnu atmosferu i vedrinu.
Samo jednu površinu u prostoriji ofarbati nekom od ovih boja čini mi se dovoljno za podizanje optimizma i raspoloženja. Ja sam odlučila, sivo žuti tonovi će zagospodariti našim prostorom, dogovor je na vidiku.

Slike u tekstu: houzz magazin

Naslovna slika: suzukii xingfu

 

error: Content is protected !!