Da li krastavci u foliji ostaju duže sveži?

by | Apr 25, 2019 | TEME & DILEME

Treba li da kupujemo otvoreno povrće kao što smo uvek činili ili upakovano u foluju?

Može se činiti da u foliju upakovani krastavci neuverljivo sveže deluju, ali to te može zavarati. Jedna austrijska studija je pokazala da krastavac u foliji daleko duže ostaje svež, ne gubi na težini i boja se ne menja. Sa druge strane neupakovani krastavac brže kopni, dakle gubi na težini i svežini i menja boju.

Folija takodje štiti plod od oštećenja tokom transporta, očuvani izgled je bitan kod odluke tokom kupovine.

Naravno da je vrlo važno da li je biljka sazrevala u zimskom periodu, u zagrevanim staklenicima ili na poljima ili odnosno baštama na suncu. Svakako je plod sa polja ukusniji i kvalitetniji, ali kod krastavca sve govori u prilog folije za pakovanje kada se radi o očuvanju svežine i boji, kao i smanjenom riziku u transportu.

Šta biste radije pili, jogurt iz staklene ili plastične boce?

Da li krastavci u foliji ostaju duže sveži?

Foto: tookapic

Još se sećam studenata koji su u tokom mog detinjstva u radnim jutranjim satima išli od stana do stana. U specijalno izradjenim žičanim korpama sa pregradama odgovarajućim veličini bo suce raznosili mleko i jogurt.

Mi deca smo od zatvarača tih boca koje su bile od aluminijuma relativno punijeg, ne kao današnje folije, pravili novčiće. Presovali ih i tupom olovkom ispisivali brojeve na „kovanicama“. Kažu da je u to doba jogurt bio mnogo ukusniji jer je bio u staklenkama. To ne mogu sa sigurnošću da tvrdim, ali svakako da su staklene boce koje su se vraćale na ponovno punjenje ili reciklirale bile u smislu zaštite čovekove okoline bolje rešenje. Plastike je previše oko nas.

Kada već pričamo o plastici da li ste se navikli da nosite torbice za kupovinu sa sobom od kuće i ne kupujete palstične kese u prodavnici? Ja jesam.

error: Content is protected !!