Brzinski voćni kolač – 5,4,3…

by | Aug 1, 2019 | ZABAVA & UZIVANJE

U istorijskim spisamama maminih recepata ovaj kolač je nekako ostao bez porekla. Možda je to neka kancelarijska priča, možda iz Praktične žene ili iz kuma-Emilijinog arsenala recepata.

Kako god, ovo je pored koha i „crne torte“ kolač koji je obeležio bratovljevo i moje detinjstvo, a bogami i detinstvo moje dece, pa evo pravi se i do današnij dana neumorno. Već treća generacija domaćica je stasala.

Ovaj kolač možeš praviti sa svim vrstama voća koje voliš ili kako pristiže. Kako je koje voće stizalo ovaj kolač menja boju u zavisnosti od boje voćki u njemu. Kod nas je nekako svako malo bio na nedeljnoj trpezi u roditeljskoj kući. Od kada znam za sebe svi ga u kući rado jedemo, najčešće jedemo i niko ne stavlja primedbu „opet to isto“.
On nema neko posebno ime, mi ga medju nama zovemo 5, 4, 3… Podeliću ga sa tobom, uspeće ti svakako, nema trikova.

Sastojci:
5 jaja
4 šoljice brašna ( misli se na šoljice za crnu kafu, one nekadašnje )
3 šoljice šećera
2 šoljice ulja
1 prašak za pecivo

Voće po želji ili trenutno pristiglo u sezoni, oko 600gr. Veće voćke kao jagode, kajise ili šljive isečeš na plutke. Kivi na kolutiće deblje sečene. Sitno voće kao maline, trešnja, višnje i ostalo ne treba sitniti, samo izvaditi koštice, ako ga ima. Dobra je i kombinacija, recimo višnje i trešnje.

Odvojiš žumanca od belanaca koja staviš u posudu za mućenje. Umutiš šne od belanaca mikserom, dodaš šećer i mutiš dok se šne dobro ne učvrsti. Onda, na najmanjoj brzini muteći, dodaš žumanca, prašak za pecivo, ulje i brašno. Kada masa postane glatka uspeš je u podmazani pleh i preko poredjaš voće.

Rernu zagrejati na 250ºC kada staviš kolač na pečenje smanjiiš na 220 ili 200 ºC u zavisnosti od rerne. Peče se oko 30 minuta, ali preporučujem da proveriš da li je testo pečeno tako što ćeš čačkalicom probosti testo. Ako kada izvadiš čačkalicu nema tečnog testa na njoj, već ona ostane suva, kolač je sigurno gotov.

Kada ga isečeš na kocke i serviraš možeš posuti prah šećerom, nije obavezno, to je običan domaći kolač.

Mi smo sezonu započinjali jagodama i malinama, onda dodju na red trešnje i višnje. Na slici su kajsije, koje trenutno i dalje koristim, pa idu breskve, šljive i šta god ti voliš.

Osvežavajuće prijatno!

error: Content is protected !!