Balneoterapija 1. deo – Zašto su banje Srbije savršeno mesto za zdravstveni turizam

by | Feb 14, 2022 | BORE & BOLJKE

Ako spadate u populaciju onih koji imaje tegobe sa zglobovima, tetivama ili mišićima ili i nekih drugih zdravstvenih tegoba, pored redovih terapija, vežbi i pregleda kod lekara, još jedan način u lečenju i zalečenju vam može biti odlazak u termalnu banju.

Na samom početku, hajde da pojasnimo šta su to termalne banje.
Termalne banje su lečilišta sa termalno (mineralnom) vodom, a ona predstavlja toplu vodu bogatu mineralima koja se primenjuje u lečenju i zdravstvenom turizmu.

Kako bi se bolje upoznali sa ovom tematikom, hajde da krenemo redom:

Istorijat banjskog lečenja

Prave blagodeti termalnih (mineralnih) voda ljudima su odavno bile poznate, tačnije još iz vremena Starih Rimljana, Grka i Egipćani.

Još je Hipokrat poučavao lekovite učinke morske vode i morskih krajeva na ostrvu Kos, na arhipelagu Dodekanesos u Egejskom moru, a legenda kaže da je do te spoznaje došao posmatrajući blagotvoran učinak mora na oštećene ruke ribara. Tada je shvatio da morska voda smanjuje rizik od infekcije i obnavlja ćelije, kao i da podstiče izmenu minerala i toksina između krvi i vode.

Koliko su Stari Grci izuzetno cenili blagotvorni učinak mora piše grčki pesnik Euripid “More vraća zdravlje čoveku“, a grčki filozof Platon rekao je da more ispira sve čovekove boljke.

Francuski naučnik René Quinton koji je proučavao morsku vodu 1897. došao je do zaključka da je ljudski organizam analogan morskoj vodi, jer ima jednak sastav minerala. Ova istraživanja je objavio 1906. godine u knjizi “Morska voda, organski medij”, u kojoj je ukazao na hemijsku sličnost između krvne plazme i morske vode.

Klod Bernar je otkrio da se ljudsko telo sastoji od 70% vode, a zajednički sa René Quinton oni su proučavali sastav krvi, međućelijske tečnosti i limfe.

History and Origin of Spas and Spa Treatments

Šta je i zašto je korisna balneoterapija

Balneoterapija (lat. balneum – kupanje) je metoda lečenja koja se zasniva na primeni mineralne vode, lekovitih gasova, i blata (peloida). Efekti balneoterapije se baziraju, pre svega, na hemijskom i mineralnom sastavu satojaka i njihovoj apsorpciji.

Mineralne (termalne) vode su prirodne vode temperature preko 20°C, koje u sebi sadrže više od 1 g/l rastvorenih mineralnih materija (silicijum, sumpor, selen, radijum i dr.) i imaju male količine materija sa jakim fiziološkim delovanjem (radioaktivni radon, jod).

Kada smo kod upotrebe lekovite gline (peloida) u narodnoj medicini ona je poznata još od praistorijskog doba. Najstariji dokazi o tome pronađeni su u oblasti Kalambo vodopada na granici između Zambije i Tanzanije. Kalcijumom bogate bela glina pronađena je pored kostiju Homo habilisa (neposrednog prethodnika Homo sapiensa).

Pored terapeutskih učinaka kod raznih bolesti i povreda, balneoterapija pomaže psihofizičkom opuštanju i relaksaciji njenih korisnika uključujući tu i promenu klime, sredine, dijetetski režim ishrane (redukciona ishrana), aktivni i pasivni psihofizički odmor.

Balneoterapija kao medicinsku metodu lečenja lekari počinju da preporučuju pacijentima u 18. veku i isto nastavljaju u 19. i 20. veku, pa sve do 80-tih i 90-tih godina 20. veka kada balneoterapija doživljava vrhunac razvoja.

Balneoterapija danas

Danas, u 21. veku, balneoterapiju koriste kako bolesni tako i sportisti i osobe svih doba koji ovu vrstu terapije koriste za oporavak organizma, odmor i očuvanje zdravlja.

Takođe, razvoj savremene tehnologije danas je omogućio da sve veći broj ljudi uživa u prednostima balneoterapije u svojim kućama koje su njeni korisnici opremili potrebnim sistemima i mineralnim vodama.

Nastavak sledi….

Naslovna slika: Rune Enstad sa sajta Unsplash

error: Content is protected !!