Ako si pripadnik starije generacije i treba ti pasoš, e u ozbiljnom si problemu

by | Nov 1, 2018 | TEME & DILEME

Nedavno smo suprug i ja ustanovili da nam trebaju novi pasoši, stari uskoro ističu. Pogledamo proceduru na internetu, lepo sve objašnjeno. Pobrojana sva potrebna dokumenta. Odaberemo policijsku stanicu u koja nam je najpristupačnija prema mestu stanovanja. Zakažemo temrin. Čoveče, 21 vek! Internet! Elegantno, precizno, ne gubiš vreme. Čak sam i uplatnicu za plaćanje ne malih troškova i taksi „skinula sa neta“. Milina!

Ovaj link možete koristiti za sva dokumenta, ličnu kartu, pasoš, zdravstvenu knjižicu, vozačku dozvolu itd

www.euprava.gov.rs

Prvo se registrujete, unesete tražene podatke o sebi, što ostaje i za sve kasnije zahteve ako se ukaže potreba. Onda odaberete dokument koji vam treba, definišete željeni datum, vreme i mesto policije gde biste obavili taj posao i dobijete e_mailom na vašu adresu potvrdu o zakazivanju. Elegantno.

Elem, odemo mi zakazanog dana, nema gužve, pa zakazani smo. Ljubazna službenica, sve ide kao „podmazano“. Spretna i brza pri unosu podatka. Nova slika, ubacuje se direktno u sistem, sada je u boji, lepota. Ali ne lezi vraže, uvek ima neko ALI.

Poslednja u nizu operacija je uzimanje otiska prsta. Takođe inovativno. Ne moraš da uroniš prst u jastuče sa mastilom, nikako! Tu je skener, specijalan, samo za to služi. Da skenira otisak tvog prsta. Da, ali ako nisi pripadnik starije generacije. Tada nastadoše muke divne službenice i naša neverica. Prsti moga supruga nisu hteli da se skeniraju. Nema ih, program ih ne prihvata, ne učitava. Kao da čovek nema otisak. Predivna službenica, strpljiva, neprijatno joj je. Priskače u pomoć i druga koleginica, isto tako stpljiva i ljubazna. Menjaju aparat, možda će na drugom biti uspešnije. Ništa. Opet isto! Znate gospodine, kažu, to se dešava kod starijih osoba, verovatno otisci više nisu tako izraženi, koža je suva, pokušavaju da opravdaju “mašinu”. Desetine puta pokušavano – ništa. Pogledam napolje isped kancelarije, red se otegao kao ispred LIDLa ovih dana. Nervoza. Što ti je tehnika, zakaže uvek kad ne treba.

Ako si pripadnik starije generacije i treba ti pasoš, e u ozbiljnom si problemu

Foto by rawpixel.com

Završismo posao na kraju posle skoro sat vremena samo zbog te jedne operacije. Kada bismo bar dobili važenje pasoša bar na 20 godina, da zaboravimo ovaj „slučaj“ i da se oni opreme novijim spravama. Nadam se da ćemo biti te sreće.

error: Content is protected !!