Zašto je važno da soda bikarbonu uvek imaš u kući

by | Sep 8, 2020 | IZDVOJENO, TEME & DILEME

Soda bikarbonu smo uvek imali u kući. I u mom roditeljskom domu, pa i u mom domu. Najpre je korišćena za kolače i pripremu nekih jela. Moj tata je koristio kad pojede previše nečega što obožava, pa mu treba pomoć pri varenju. Neki stručnjaci kažu da ova poslednja primena nema medicinskog utemeljenja, ali on je verovao u njeno dejstvo, a bogami i ja evo sada već više godina.

Međutim, ima soda bikarbona i druge namene i primene. Na primer, da osvežiš sobno ili balkonsko cveće. Ja to praktikujem ovih dana, suviše je vruće, pa mom cveću na terasi, koga je ove godine posebno mnogo, priuštim osveženje na ovaj način.

Dakle, povremeno zali svoje cveće rastvorom 2 litra vode sa kašičicom sode bikarbone i ono će istinski živnuti. Videćeš.

Dobra je i za opekotine. Ako se opečeš odmah stavi sodu bikarbonu u posudu sa vodom i ledom. Potapaj meki frotir ili gazu u taj rastvor i njime obloži opečeni deo. Radi to više puta ispirajući frotir sve dok na opečenom mestu više ne osećaš prekomernu toplinu. Tako će i bol nestati.

Za šta je još korisna soda bikarbona

Soda bikarbona neutrališe neprijatne mirise. Ako uživaš u obroku punom, recimo belog luka, ne brini se za zadah. Kada završiš obrok u pola čaše vode razmuti jednu kašičisu sode bikarbone i dobro isperi usta grgutanjem sa tom količinom rastvora. Neprijatan miris će nestati.

Kada smo kod mirisa moja majka već godinama umesto dezodoransa koristi sodu bikarbonu. Postiže isti efekat kao dezodorans, naime sprečava neprijatni miris ispod pazuha time što utrlja u kožu sodu bikarbonu umesto mirisnog dezodoransa. Ima alergiju na neke dezodoranse, a i okrenula se prirodnim sredstvima gde god može.

Ukoliko spremaš veći komad mesa namaži ga sa svih strana sodom bikarbonom i ostavi da odstoji u frižideru 3-5 sati. Onda ga ispeci i biće neverovatno meko.

Soda bikarbona osvežava vazduh. U čarapu stavi 3-5 kašika sode bikarbone, veži čarapu i ostavi je na neprometnom mestu u ormaru, sobi ili fiokama. Za par nedelja ćeš primetiti kako se vazduh u prostoriji osvežio, prijanto promenio.
Čula sam još neke korisne savete i pre svega jednostane, pa ću ih podeliti sa tobom u narednim pisanijama.

Naslovna slika: Kaboompics.com sa sajta Pexels

error: Content is protected !!