Slatki ili običan krompir, pitanje je sad

by | Nov 9, 2020 | ZABAVA & UZIVANJE

Sećam se kada sam bila mnogo mladja i mama me pošalje u piljarnicu da kupim kilogram crvenog krompira uvek sam bila u zbunu. Sav krompir je bio prašnjav, zemljan i iste boje. Kada ga oljuštiš on je beo. To malo razlike u boji kore koju ni ne možeš da vidiš ako nisi višegodišnja nadarena domaćica ili proizvodjač istog ne daje mu baš neku stvarnu klasifikaciju na crveni i beli.

Sumnjam da sam uvek uspevala, kada sam poslata da kupim krompir, u kesu stavim onaj pravi. Ako je tražen beli da nisam zahvatila iz pogrešne gajbice. Ali niko me nije grdio te sam se izgleda ili snalazila dobro ili je mama shvatala moju zabunu i imala milosti i razumevanja.

Kasnije kada sam i sama postala višegodišnja prosečno nadarena domaćica umela sam da vidim razliku a i trgovci su počeli da peru krompir pa se gorepomenuta klasifikaciona karakteristika bolje uočavala.

Već izvesno vreme se na našem tržištu redovno u skoro svim dobro snabdevenim samoposlugama može naći slatki, crveni krompir čudnog imena – batat. E kada pogledam taj batat, koga je lako na odelenju za povrće zapaziti, ne mogu a da se ne zapitam zašto ga ne zovu crveni krompir kada je zapravo jasno crven ili narandžast. Zovu gu i slatki krompir što možeš da konstatuješ tek ako ga probaš. Malo je drugačijeg oblika i dosta duži nego krompir na koji smo navikli, čini se tvrdji od običnog, ali se ipak kada se kuva, brže skuva, mekši je i sladak zaistinski.

Pitala sam se da li ima razlike osim u očiglednim, na prvi pogled vidljivim razlikama i u sadržaju sastojaka i pronašla odgovor na jendom sajtu koji se bavi nutricionizmom.

Dakle što se tiče sadržaja betakarotina, vitamina B9 i C slično je kao kod ostalog krompira. Sadržaj vlakana je viši kod batata što omogućava duži osećaj sitosti nakon obroka.

Što se tiče glikemijskog indeksa slatki batat ne povećava naglo šećer u krvi nakon što se konzumira. To kod njega ide nešto sporije.

I slatki krompir je bogat ugljenim hidratima kao i običan, ali kao što mu i samo ime kaže, od običnog ima značajno više šećera. Folnom kiselinom je bogatiji običan kromip. Sadržaj gvoždja je jednak kod obe vrste ali kalcijuma ima više slatki krompir.

Moja bi preporuka bila ako ga u marketu gde se snabdevaš ima probaj ga. Ja sam izgled i ukus svog krompir-pirea sasvim promenila. Naime 1/3 uvek uz beli krompir dodam slatki krompir batat. Zanimljiva je boja pirea ali pre svega ukus je obogaćen i malo drugačiji, slatkast i prijatan.

Takodje ga i pržim ponekad, samo batat sečen na štapiće. Kao što rekoh u svežem stanu je dosta tvrd pa pazi sa nožem, ide malo teže. Pržim ga na buteru, bude divno mirisan i mek, nije vruskav kao od običnog krompira. Probaj, možda ti se dopadne.

Izvor: Pexels

Izvor: Pexels

Našla sam i ovaj recept, kao stvoren za predstojeći zimski period:

Ljuta čorba od slatkog krompira!

Za četiri osobe

Sastojci:

2 sitno seckana crna luka
Prstohvat čili sušenih papričica
500 gr slatkok batata, oljušte i iseckan na kockice
500 gr šargarepe, oljuštene i iseckane na kockice
1 litar supe (kockica, od povrća, može i blaga pileća)
1 kašika ulja, so i biber

Priprema:
Luk propržiti na ulju i dodati čili, slatki krompir i šargarepu i kratko sve zagrejati na vatri. Dodati supu i kuvati oko 20 minuta dok krompir i šargarepa ne omekšaju. Kada je gotovo sve izmiksati štapnim mikserom, dodati so i biber. Ukus možeš obogatiti svežim začinskim biljem po izboru, peršun recimo.

Prijatno

Naslovna slika: Ela Haney sa sajta Pexels

error: Content is protected !!