Provokativni Egon Šile

by | Mar 21, 2022 | ZABAVA & UZIVANJE

U moru filmskih TV kanala u ponudi svih kablovskih provajdera gde se pretežno vrte isti filmovi i serije pre neko veče ulovim biografski film o provokativnom austrijskom slikaru Egonu Šileu (1890-1918).

Obradovah se silno i zbog Šilea i zbog osveženih mi sećanja na Bečku secesiju koja mi je najomiljeniji stvaralački period.
Impresivno je koliko čovek u jednom kratkom trajanju na ovoj planeti, kao što je bilo njegovo, može mnogo da uradi. Egon Šile nije dugo živeo. Zanimljivo i da je već kao tinejdžer znao čime želi da se bavi.

Talenat mu je omogućio da upiše Akademiju lepih umetnosti u Beču već sa 16 godina, nakon osnovne škole. Za njegova shvatanja i temperament ova visoka škola mu nije mnogo pružala. Napustio je klasično školovanje. Njegov je izraz bio drugačiji i učitelja i mentora je našao u Gustavu Klimtu. Šile je izuzetno strastven u svom stvaralaštvu i slikarskom izrazu, veoma zainteresovan za erotski prikaz što je za vreme u kome je živeo smatrano kao problematična tema u gradjanskom društvu. Ali ne i u umetničkom. Šile je bio neumoran u stvaranju i veoma plodan.

Egon Schiele

Egon Schiele

Priroda oko njega ali najviše ljudsko telo su bili njegova velika inspiracija. Žene koje je slikao, svoju sestru Gerti, prijateljicu Vali i suprugu Edit je maestralno ovekovečio često i u erotskim pozama. Naravno da mu je ovakav pristup slikanju doneo neprijatnosti konzervativaca ali nije odustajao. Ni uspeh na izložbama nije izostao. Čak ni veliki rat ga nije zaustavio u stvaranju, služio je monarhiji i svaki slobodan trenutak slikao. Na kraju španska groznica je okončali njegov život 1918 u 28oj godini života.

Iza njega je ostalo 300 ulja i preko 2.000 crteža, akvarela i grafika. Kažu da njegove slike sada dostižu astronomske cene na aukcijama. Sjajno je što se njegova najznačajnija dela mogu videti u Beču u Muzejskoj zbirci dvorca Belvedere, a najveću kolekciju slika, crteža, akvarela i grafika ima Leopold muzej takodje u Beču.

Kako Beč nije daleko i mi sa ovih prostora često odlazimo turistički u ovaj divni grad ne zaboravi Egona Šilea kada budeš u poseti autrijskoj prestonici.

error: Content is protected !!