Novogodišnje iluminacije

by | Dec 27, 2018 | TEME & DILEME

Neverovatna je mašta proizvodjača novogodišnje rasvete. Nekada smo bili srećni ako imamo tek po neki lanac sijalica po drveću ili po neku svetleću pahulju na stubovima za rasvetu ulica u najužem centru grada. Sada u mom rodnom gradu sve blješti od raznobojne rasvete u svim, pa i najudaljenijim naseljima. Kružni tokovi, trgovi i svakojake gradske širine su preplavljene raznim svetlećim ukrasima na zemlji, čudnih oblika. Tu se vide neke ne baš najuspešnije modelirane životinje, velika svetleća poklon-kutija sa džinovskom mašnom u koju možeš da udješ, još džinovskiji oblici ukrasa za jelku, sedeći irvasi, deda-Mrazovi na desetine i šta sve ne.

A na stubovima za rasvetu ni traga od pahulja, samo veliki raznobojni urkasi najrazličitijih oblika. Nekako ih je previše.

Foto iz lične arhive

Šetajući se nedavno nekim evropskim gradovima zapazih da nismo usamljen slučaj. Zaista mislim da je kineska industrija iluminacija ove godine nadmašila sebe. Ne samo u proizvodji svakojakih lepih i nelepih svetlosnih ukrasa, već i njihova prodaja i marketing su odradili odličan posao. Trebalo je ubediti gradske oce na raznim meridijanima da pokupuju toliko rasvete. A kad je već imaju, nekako su mnogi krenuli i značajno pre decembra da je postavljaju. Šta mari, neka se šareni i deca vesele. A odrasli – pa kako koji, nekima lepo, neki se čudom čude. Za svakog po nešto.

Foto iz lične arhive


Evo malo evropskih ukrasa, pa kako vam drago. Radujte se, uskoro ulazimo u Novo leto!

error: Content is protected !!