Nosite li šlafrok? A da li jedete jabuke u šlafroku?

by | Sep 19, 2019 | ZABAVA & UZIVANJE

Ta noćna ili jutarnja haljina je nekada bila obavezni deo garderobe naših prabaka. Pretpostavljam jer nije bilo centralnog grejanja, pa se trebalo zaštiti uveče ili ujutru od hladnoće pre nego što se uvučeš u toplu postelju. Doduše po ondašnjoj modi su to zaista bile prekrasne svilene čipkane haljine, lepršave i inspirativne za gospodu, rekla bih.

Ja lično pamtim neka druga vremena i neke druge šlafroke od prešarenih, cvetnih sijackavih materijala i neke dame u njima kako se šetaju do obližnje piljarnice. Moda i vremena se neminovno menjaju.

Ali jabuke u šlafroku su sasvim druga, ukusna priča takodje naših prabaka. Još jedna od prastarih poslastica, ništa manje dobra i slasna. Ko voli kolače na brzinu da sprema, pa još da su sa voćem evo recepta:

Sastojci:

– 3 veće jabuke, nakisele
– ulje za prženje
– prah-šećer i cimet

Sastojci za testo (šlafrok za jabuke):

– 2 cela jajeta
– 8 kašika brašna
– oko 2dl mleka
– malo soli
– 2 kesice vanilin šećera

Testo umutiti da bude glatko, podseća na gušće testo za palačinke.

Jabuke oljuštiti, izvaditi središni deo gde su semenke i seći na kolutove debljine oko 1cm. Zagrejati ulje u posudi za prženje, umakati jabuke u testo, koje treba da je dovoljno gusto da ne spada sa jabuke i pržiti u ulju.

Okrenuti da se „obučena jabuka“zarumeni sa obe strane i vaditi na salvetu kako bi se višak ulja ocedio. Redjati na pripremljenu tacnu, posuti prah šećerom obilato i sa malo cimeta radi boljeg ukusa.

Znam neke koji kada serviraju u svoj tanjir na sredinu kruga dodaju i kuglu sladoleda od vanile. Savršeno za tople dane!

error: Content is protected !!