Možda ti zatreba neki praktičan savet

by | Mar 15, 2021 | ZABAVA & UZIVANJE

Često pomislim: kada će doći taj dan da ne moram da razmišljam o domaćinstvu, čišćenju, peglanju, kuvanju… Čak i u mojim godinama sam optimista, mora doći.
Pa slatka, neće doći. Jasno kao dan, samo još da se pomirim sa tim.
Ili možda da pomognem sebi?

Kako očistiti zagoreli pleh za pečenje

Sigurno si često u dilemi nakon pečenja jela u rerni da li da pleh opereš ili baciš, kada vidiš koliko se ostataka hrane zalepilo. Ja jesam, priznajem. A onda ako se o plehu ne pobrinem odmah, nego sačekam par sati bilo je i pravog očaja – a šta sad?

Srećom ima i trikova, pa evo nekih.

50gr sode bikarbone rastvoriti u toploj vodi i sipati u pleh. Potrebna je dovoljna količina tople vode da pokrije čitavu površinu pleha. Ostaviti da odstoji par sati a onda ukloniti ostatke rastvorene hrane i oprati pleh.

Ukoliko je hleh jako zaprljan i okoreo uraditi isto samo da b i se proces pojačao staviti pleh u rernu, zagrejati je na 200ᵒC i nakon 20 minuta voda poščne da siparava. Onda ostaviti da se malo prohladi i onda očistiti pleh.
Umesto sode bikarbone može se koristiti i sirće ili limunska kiselina za istu namenu.

Dovoljnu količinu sirćeta ili limunkse kiseline usuti u pleh da se prekrije cela površina. U rerni na 200ᵒC zagrejati pleh sa sirćetom, sačekati 20 minuta da kiselina počne da deluje i onda oprati pleh.

Naravno da se ovaj proces mogao uraditi i nekim od hemijskih sredstava iz obližnje samoposluge, ali ova „kućna“ sredstva su uvek pri ruci, a i prijantija su za našu okolinu od agresivne hemije.
Takodje da sebe poštedim ovog posla koristim papir za pečenje. To značajno zaštiti pleh i nakon što uklonim papir za pečenje pranja je mnogo manje.

Osim pleha, često je i rerna zaprljana ostacima hrane. Iscuri masna hrana na dno rerne i zapeče se. Mora se očistiti, pa i to može „kućnim sredstvima“ bez teške hemije.

Koliko sam se samo puta zaklela da ću redovno nakon korišćenja prati rernu da mi ne zagori masnoća ili hrana, ali… uvek neko ali.

I ovde će pomoći soda bikarbona. Rastvori paketić sode bikarbone u tri kašike vode. Izmešaj dok se ne napravi pasta, pa onda pastu naneti na zaprljane poršine u rerni. Ostaviti oko 30 minuta da odstoji. Ukoliko je rerna jako zaprljana možda će biti potrebno ostaviti čitavu noć da deluje. Soda bikarbona efikasno rastvara masnoći i sagorelu hranu. Možda ako je rerna mnogo zaprljana proces trreba ponoviti. Takodje ako je potrebna veća količina paste, odnos treba da je 1:1 sode i vode. Može se umesto sode bikarbone koristiti i prašak za pecivo jer i on sadrži veliku količinu sode bikarbone u sebi.

Nakon procesa uklanjanja ostataka iz rerne oprati je toplom vodom i sundjerom.
Prednost ove metode je takodje što sodu bikarbonu ili prašak za pecivo uvek imaš kod kuće, a i ekološki je prihvatljiva. Nema agresivne hemije.

Mali trikovi nekada spasu situaciju. Nastaviće se…

Naslovna slika: RODNAE Productions (Pexels)

error: Content is protected !!