Džem od kajsija – ukus detinjstva

by | Aug 3, 2020 | ZABAVA & UZIVANJE

Ovih dana intenzivno kuvam džem baš od kajsija, a to radim pre svega zato što kažu da ove godine kajsija nije mnogo rodila, pa će i ponuda na pijačnim tezgama biti manja.

Kuvam za naša tri domaćinstva dok moje dve mladje domaćice ne preuzmu varjaču-pekmezaru. I meni je majka do skora kuvala ovaj džem. Sada zbog godina ne može više, pa je red došao na mene. Pre nje je za nas kuvala naša nana.

Povratak u detinjstvo uz miris i ukus kajsija

Džem od kajsija je najomiljeniji džem u našoj kući oduvek. Zašto, ne znam, ali svakako je kajsija obeležila moje detinjstvo. Ona je u mojim sećanjima i ukusima prva letnja voćka. Verovatno zato što smo odmah posle završetka školske godine brat i ja odmah odlazili kod nane i dede u varošicu na Dunavu gde smo uglavnom provodili letnji raspust.

U dvorištu njihove kuće je bilo jedno drvo kajsije koje je upravo zrilo kada bismo došli na raspust. Mi deca smo svaki dan tražili po njemu sazrele plodove i uživali u njihovom divnom ukusu.

Naša kajsija je, koliko se sećam uvek puno rođala. A nana je kuvala predivan džem od kajsija. Kasnije ga je koristila za divne kolače ili nama omiljene palačinke. Možeš li da zamisliš palačinke bez džema od kajsija? Ja ne.

Pomenula sam varjaču-pekmezaru. Moja nana je imala varjaču koju je koristila kada je kuvala pekmez sa vrlo dugačkom drškom i sećam se da mi nije baš bilo jasno zašto je baš ta drška duža nego na ostalim varjačama. Sada nakon što sam se toliko puta opekla na kipući džem koji nenadano špricne iz šerpe, postalo mi je jasno.

Ne znam tačan recept kako su moja mama i nana spremale džem, sećam se da su ljuštile kajsije, ali ja sam u svemu za lakšu i kraću varijantu pa evo mog recepta.

Džem od kajsija – moj recept

Kajsije oprati, očistiti od koštica i oštećenih delova na kori. Očišćene polutke ili četvrtke, ako su kajsije krupne, izmeriti i staviti u šerpu za kuvanje i pošećeriti. Posuti šećerom. Ja na 1 kg voća dodam 700 gr šečera.

U drugom koraku se kajsije i šećer mogu ostaviti preko noći da se šećer otopi, pa onda kuvati. Tada se džem kuva malo duže jer kajsije otpuste vodu i šećer se otopi pa ima više tečnosti.

Ja praktikujem da šećer i kajsije odmah sjedinim tako što ih ručno izgnječim i na taj način se voće i šećer lako sjedine i onda odmah kuvam.

Prvo kuvam na jačoj vatri, a onda je smanjim. Kada proključa i napravi se pena, pokupim penu i odstranim ga na šporetu. Kuvam oko 45 min i što češće mešam varjačom. Pazim da me ne opeče ključali džem, jer hoće jako da prsne napolje iz šerpe i nekako uvek pronadje moje ruke.

Kada je džem već formiran u glatku masu divne boje kajsije dodam na 2-2,5 kg voća jednu kesicu dr Oetker Džem-fixa 2u1. To nije baš po uputsvu proizvodjača, trebalo bi da se doda jedna kesica na 1 kg voća, ali meni je ovako dobro.

Džem fix prvo u posebnoj posudi sa nekoliko kašika džema izmešati tako da se dobro sjedine i onda sve dodati u šerpu i mešati dalje. Nakon 10 minuta kuvanja se džem još više zgusne i spreman je za poslednj fazu, razlivanja u tegle.

Prethodno sam prirpemila tegle i postavila levak sa širokim otvorom u prvu teglu da mi bude jednostavnije da sipam i ne razlijem preko ivice tegle ili po podlozi. Kada su tegle pune, čvrsto ih zatvorim i poredjam u veliku korpu gde postavim ćebe i tegle „ušuškam“. Tu ih ostavim bar jedan dan dok se ne ohlade. Kada su sasvim hladne poklopac se “ugnuo” to mi je znak da su dobro zatvorene i spremne za špajz.

Eto, ja sam za ovu godinu završila.

error: Content is protected !!