Da li Mali princ priča na japanskom

by | Feb 1, 2021 | ZABAVA & UZIVANJE

Nemojte da vas zbuni naslov ovog članka, jer link iz knjige “Mali princ” priča sve jezike ovog sveta. Ono što povezuje Malog princa i japanski to je jednini muzej Malog prnca koji se nalazi baš u Japanu, u gradu Hakoneu.

Ovaj roman koji obožavaju ljudi širom sveta, a verujem i ti što sada ovo čitaš, napisao je književnik i pilot Antoan de Sent Egziperi rođen 1900. godine u Lionu u Francuskoj. Iako je od detinjstva pokazivao sklonost ka pisanju prevagnula je želja da postane pilot.

Ipak, čak i kada je profesionalno počeo da se bavi letenjem od 1921. godine, nastavio je da piše, njegove rukopise videli su poznati francuski pisci, među kojima je bio i Andre Žid. 1926. izašao je njegov prvi roman Avijatičar.

Foto: Vivian Wong

Foto: Vivian Wong

Svoju letačku karijeru je vodio veoma uspešno i bio nagrađivan kao vrhunski pilot. 1930. godine dobio je Orden legije časti za zasluge u civilnoj aeronautici, mada je nastavio da objavljuje književne članke, priče i romane.

Za vreme Drugog svetskog rata bio je pilot u okviru savezničkih snaga u borbama protiv nacističke Nemačke. Život je okončao u avionskoj nesreći 31. jula 1944. godine.

A sada malo o muzeju “Mali princ”

Kao što sam već spmomenula, ovaj muzej se nalazi u japanskom gradu Hakoneu. U njemu je koncipirana postavka tako da posetiocima pruži priliku da se uz pomoć velikog broja fotografija, pisama i ličnih predmeta upoznaju sa životom i delom poznatog francuskog pisca.

Mali princ

Mali princ

Zgrada muzeja smeštena je u živopisnu repliku francuskog gradića s početka 20. veka, a okružena je prelepim cvećem. Osim glavnog izložbenog prostora, tu je i mali bioskop, koji se sastoji od foajea uređenog u stilu secesije i moderne sale za projekcije. U njoj se prikazuje dvadesetominutna animirana verzija „Malog princa“ (na japanskom).

U prizemlju muzeja smeštene su figure glavnih likova iz „Malog princa“, uključujući i prinčevu čuvenu ružu. Tu je i restoran „Mali princ“, koji nudi jedinstvena jela inspirisana likovima i motivima iz romana.

Nadam se da sam vas barem malo ovim tekstom odvela u čarobni svet Malog princa i tu neverovatnu knjigu koja je napisana i za decu i za odrasle i koja je vanvremeski klasik svetske književnosti, zar ne?

Naslovna slika: Joshua Earle

error: Content is protected !!