Bole te ramena – vežbaj i proći će

by | Apr 20, 2020 | BORE & BOLJKE

Pretpostavljam da imaš bol u ramenima, kao i većina naših ispisnika. Znaš onaj osećaj kao da ti neko sedi na ramenima, a ti se savijaš od tereta. Kažu da je to od umora i stresa najčešće, a to bar ne nedostaje, sada pogotovu. Osećaj napetosti u ramenima, umor i bol se ipak mogu rešiti vežbama.

To su ciljane vežbe upravo za rameni pojas, poboljšavaje cirkulacije i pokretljivost zgloba. Takodje, obezbedjuju i pravilno držanje tela, odnosno uklanjaju osećaj da ti neko sedi na ramenima. Mogu se raditi pojedinačno, odnosno baš za rameni pojas ili u sklopu ostalih vežbi koje praktikuješ. To je tvoj izbor. Uz vežbe važno je i pravilno disanje, ali verujem da to već znaš.

1. vežba – ponoviti 10 puta

Raskorači u širini svojih ramena, ruke opuštene niz telo. Lagano podizati ruke levo i desno od tela sve do iznad glave i vratiti nazad uz telo. Tokom podizanja ruku udah, spuštanje izdah.

2. vežba – ponoviti 10 puta

Raskorači u širini svojih ramena, ruke opuštene niz telo. Lagano podizati ruke ispred tela sve do iznad glave. Kada su ruke skoro iznad glave propni se na prste. Tokom podizanja ruku udah, spuštanje izdah.

3. vežba – ponoviti 12 puta

Raskorači u širini svojih ramena, ruke raširiti levo i desno u visini ramena. Saviti ih u laktu pod uglom od 90º tako da je podlaktica jedne ruke okrenuta na gore, a druge na dole. Nadlaktice ne pomerati, dok podlaktice ravnomerno menjaju položaj, čas na dole čas na gore. Raditi sinhronizovano. Kratko disati, mirovanje – udah, pokret – izdah.

Photo by Daniel Reche from Pexels

Photo by Daniel Reche from Pexels

4. vežba – ponoviti 12 puta

Raskorači u širini svojih ramena, ruke opuštene niz telo. Ispruženim rukama praviti bočne krugove. Udah kada su ruke gore, izdah kada su dole.

5. vežba – 12 puta

Raskorači u širini svojih ramena, ruke ispružene u visini ramena ispred tela. Savi laktove i dodirni ramena, pa vrati ruke u početni položaj. Udah kada savijaš ruke u laktu, izdah vraćanje u prvobitni položaj.

6. vežba – 12 puta

Raskorači u širini svojih ramena, ispruži ruke ispred tela u širini ramena. Ukrštaj ruke u dijagonalu i vrati u početni položaj. Ukrštanje ruku – udah, vraćanje u provobitni položaj – izdah.

Vežbe raditi polagano i voditi računa o disanju. Dobro bi bilo raditi pored otvorenog prozora, kada već veliki broj nas ne sme napolje.

 

Photo by Daria Shevtsova from Pexels

error: Content is protected !!