3 cake za blistavu kuhinju kao iz američkog filma

Dekoracija kuhinje

Kada pomisliš na kuhinju, verovatno ti je prva asocijacija na pripremu hrane, klopanje Ili okupljanje porodice.

Šta god da je od ovoga navedenog, super je da ti je u njoj prijatno dok kuvaš, jedeš i uživaš u tome solo ili u društvu.

E sad, kuhinja je često pored dnevne sobe centralno mesto u kući, pa je zato dobro da je kuhinja dobro koncipirana, praktična i estetski lepa, zar ne?

Ono što možeš iz američkih filmova i serija da primetiš, a i primeniš jesu 3 cake kojima će tvoja kuhinja biti jedno blistavo, funkcionalno i prijatno mesto:

  1. Nezamenljive police – neke komplete posuđa, escajga, seckalice koristiš ređe od drugih, pa ih bolje podigni na police kako ti ne bi zauzimale prostor u elementima gde držiš kuhinjske stvarčice koje koristiš svakodnevno. Pomenuto poređaj u zatvorene police, a otvorene police iskoristi za lep aranžman šarenih kutijica i bočica sa začinima, kuvarima i sakcijicama sa začinskim biljem.
  2. Igra boja – ne moraš uvek ići na sigurno kada su u pitanju boje zidova i elemenata u kuhinji. Super su bela, bež, boja drveta, ali probaj da se malo zaigraš sa pastelnim bojama, nekom jarkom ili kombinacijom crno-belo, što da ne? Ako želiš da ti elementi budu šarenoliki ili u 1-2 boje, ali jarkih, neka ti zidovi budu beli…neutralni. U suprotnom, ako su elementi neutralnih boja, slobodno neka ti zidovi budu jarko narandžasti ili crvenih tonova, jer te boje će lepo izledati, a i podstiču apetit (kažu neki psiholozi 🙂 )
  3. Kuhinjsko ostrvo – eh, pa ovo je nešto tipično što se vidi u američkim filmovima i sigurno se pitaš kolika li je kvadratura te kuhinje kada staje ovoliko ostrvo sa sve radnim delom, sudoperom i delom za sedenje? Pa, velika, tako da je ovaj “detalj” u vidu velikog ostrva nasred kuhinje samo za one sa velikom kuhinjom i trpezarijom. Ono, možda na prvi pogled deluje nepotrebno, ali je zapravo odlično, jer pored ovoga što sam navela i super je i za odlaganje kutija sa elektičnim aparatima kao i za držanje voća i povrća u žičanim fijokama.
Kuhinja
Photo by Toa Heftiba

A evo i bonus caka:

Sve ove nabrojane cake su većih dimanzija, a nikako nemoj zaboraviti na detalje poput metalne kačilice na kojoj ćeš okačiti svoje šoljice za kafu.

Ili visećih detalja za kačenje noževa. Možda posude u kojoj će ti stajati “veseli” slanik i bibernik.

Zakači na pločice ili zid malu tablu sa kredom na kojoj ćeš pisati šta ti je sve potrebno od namirnica za kupovinu.

Kupi za promenu crveni toster, a ne beli. Ili neku neobičnu boju frižidera.

Stavi na sto neki stoljnjak neobičnih dezena ili na zid tapet sa zanimljivim detaljem na štrafte.

Dodaj u komentaru da li imaš neki svoj predlog za uređenje kuhinje koji je već zablistao u tvojoj kuhinji i pošalji nam sliku na email da objavimo na našem sajtu i društvenim mrežama.

Podeli sa drugima!