Pa slatka, neće doći. Jasno kao dan, samo još da se pomirim sa tim.
Ili možda da pomognem sebi?
Kako očistiti zagoreli pleh za pečenje
Sigurno si često u dilemi nakon pečenja jela u rerni da li da pleh opereš ili baciš, kada vidiš koliko se ostataka hrane zalepilo. Ja jesam, priznajem. A onda ako se o plehu ne pobrinem odmah, nego sačekam par sati bilo je i pravog očaja – a šta sad?
Srećom ima i trikova, pa evo nekih.
50gr sode bikarbone rastvoriti u toploj vodi i sipati u pleh. Potrebna je dovoljna količina tople vode da pokrije čitavu površinu pleha. Ostaviti da odstoji par sati a onda ukloniti ostatke rastvorene hrane i oprati pleh.
Ukoliko je hleh jako zaprljan i okoreo uraditi isto samo da b i se proces pojačao staviti pleh u rernu, zagrejati je na 200ᵒC i nakon 20 minuta voda poščne da siparava. Onda ostaviti da se malo prohladi i onda očistiti pleh.
Umesto sode bikarbone može se koristiti i sirće ili limunska kiselina za istu namenu.
Dovoljnu količinu sirćeta ili limunkse kiseline usuti u pleh da se prekrije cela površina. U rerni na 200ᵒC zagrejati pleh sa sirćetom, sačekati 20 minuta da kiselina počne da deluje i onda oprati pleh.
Naravno da se ovaj proces mogao uraditi i nekim od hemijskih sredstava iz obližnje samoposluge, ali ova „kućna“ sredstva su uvek pri ruci, a i prijantija su za našu okolinu od agresivne hemije.
Takodje da sebe poštedim ovog posla koristim papir za pečenje. To značajno zaštiti pleh i nakon što uklonim papir za pečenje pranja je mnogo manje.
Osim pleha, često je i rerna zaprljana ostacima hrane. Iscuri masna hrana na dno rerne i zapeče se. Mora se očistiti, pa i to može „kućnim sredstvima“ bez teške hemije.
Koliko sam se samo puta zaklela da ću redovno nakon korišćenja prati rernu da mi ne zagori masnoća ili hrana, ali… uvek neko ali.
I ovde će pomoći soda bikarbona. Rastvori paketić sode bikarbone u tri kašike vode. Izmešaj dok se ne napravi pasta, pa onda pastu naneti na zaprljane poršine u rerni. Ostaviti oko 30 minuta da odstoji. Ukoliko je rerna jako zaprljana možda će biti potrebno ostaviti čitavu noć da deluje. Soda bikarbona efikasno rastvara masnoći i sagorelu hranu. Možda ako je rerna mnogo zaprljana proces trreba ponoviti. Takodje ako je potrebna veća količina paste, odnos treba da je 1:1 sode i vode. Može se umesto sode bikarbone koristiti i prašak za pecivo jer i on sadrži veliku količinu sode bikarbone u sebi.
Nakon procesa uklanjanja ostataka iz rerne oprati je toplom vodom i sundjerom.
Prednost ove metode je takodje što sodu bikarbonu ili prašak za pecivo uvek imaš kod kuće, a i ekološki je prihvatljiva. Nema agresivne hemije.
Mali trikovi nekada spasu situaciju. Nastaviće se…
Naslovna slika: RODNAE Productions (Pexels)