Kažu meze je kad jedeš a ne jedeš, ne jedeš a sit si i nekako jesi sit a mogao bi ipak još… Pa sad ti vidi šta si ali svakako meze je na našim prostorima omiljeno “nešto” pre glavnog jela.
Naročito mi meze prija leti, pa često to bude i zapravo glavno jelo u sparnim dnaima kao ovaj danas. Evo mog mezenceta za tebe danas od plavog patlidžana.
sastojci (za nas dvoje):
2 srednje velika plava patlidžana
2 manje šargarepe
1 manja glavica crnog luka
1 veći paradjaz
peršun – količina po želi
2 čena belog luka
biber
so
ulje
Glavicu sitno seckanog crnog luka propržiti sa kašikom vode uz ulje da luk ne pregori. Dodati na kockice veličine kocke šećera sečeni oljušteni plavi patlidžan i narendanu ili u secku usitnjenu šargarepu. Prodinstati ne da sasvim omekne, nego onako-lagano. Ostaviti da se sasvim ohladi i ocediti višak tečnosti.
Kada se patlidžan ohladi dodati na kockice seckani paradajz, sitno seckani peršun, beli luk i ostale začine po želji.
Sve lepo promešati i “ušareniti”, ostaviti u frižideru da se dobro ohladi i služiti hladno uz pečeni dvopek i dobar beli sir.
Mezence pravo – baš.
Prijatno!
Naslovna slika: iz lične arhive