Kako da negujete sobne biljke tokom zime

by | Nov 30, 2020 | TEME & DILEME

Zbog promene vremena mnogim vrstama cveća i sobnim biljkama te temperaturne promene ne odgovaraju. Ako se pitate zašto, te je zbog smanjenja količine svetlosti, vlažnosti vazduha i naravno, pomenute temperature. Sve ovo utiče na rast biljke, pa zato one promenom prostora mogu početi da venu i gube lišće.

Pitate se kako ovo da rešite?

Kako bi vaše biljke dobro prezimile u vašem enterijeru i zablistale na proleće, neophodno je obezbediti im osnovne uslove koje će im u tome pomoći.

  1. Za početak, kada govorimo o temperaturi, idealna temperatura za održavanja cveća i sobnog bilja je između 15 i 20 stepeni. Međutim, nekim biljkama poput Oleandera, Hristovog venca, Hrizantema ili Limuna odgovaraju niže temperature, u proseku od 4 do 10 stepeni. Zato njih možete smestiti u nekom hladnijem hodniku ili garaži. Kaktuse treba čuvati u svetloj prostoriji i pored prozora. Biljkama koje cvetaju, kao što su ciklame ili afričke ljubičice potrebna prehrana tokom zime.
  2. Da bi vaše biljke rasle lepo, redovno uklanjajte suve listove i uvele izdanke. To im pomaže da “prodišu”, a i lepše izgledaju bez tih nepotrebnih i suvih delova.
  3. Biljkama je pored svetlosti neophodna vlažnost vazduha. To im nije dostupno u stanovima, pogotovo zimi zbog grejanja. Nekim biljkama je potrebno 40, a nekim vrstama i veći procenat vlažnosti. Savet botaničara je da pored grejnih tela postavite posudu sa vodom, kako bi biljkama obezbedili potrebnu količinu vlažnosti vazduha. Lako, a korisno, zar ne?
  4. Biljke i tokom zime treba zalivati. To zalivanje naravno zavisi od vrste biljke, kao i od temperature gde se biljka nalazi. Sobno bilje koje miruje tokom zime i ne cveta, treba manje zalivati, dok biljke koje cvetaju zahtevaju češće zalivanje. Ciklame se na primer zalivaju na svaka dva dana.Pazite da voda koju koristite za zalivanje bude sobne temperature i trebalo bi da odstoji.
  5. I za kraj, povremeno možete orositi vaše biljke. To će im prijati tokom zimskih dana, pogotovo ako u domu imate paprat i bendžamin.

Kakva su vaša iskustva sa sobnim biljem tokom zime?

Imate li vi neki savet za nas koji nismo pomenuli u članku a bio bi koristan?

Naslovna slika: Freddie Marriage sa sajta Unsplash

error: Content is protected !!