Nešto kasnije je došla i slana varijanta galeta, odlične su kada imate društvo sa kojim igrate društvene igre uz pivce ili nešto drugo. Ja sam ih služila i na krsnoj slavi uz aperitiv dok se gosti okupljaju da se zabave do serviranja večere.
Takodje ih često pravim kada putujemo kolima duže, da grickamo uz put, ali bez piva naravno.
Evo i recepta:
Sastav
600 gr belog brašna tip 400
200 gr ražanog brašna (može i cela količina samo belog brašna)
100 gr susama (ispeći ga na suvom teflonskom tiganju, daće bolji ukus i miris)
1,5 dl ulja (može i malo manje, zavisi od brašna)
1 prašak za pecivo
Oko 3-4.dl piva
2 kašičice soli
Sve sastojke zamesiti u glatko testo i ostaviti da odstoji oko pola sata.
Zagrejati pekač galeta. Praviti kuglice veličine većeg oraha. Postaviti u kalupe pekača, poklopiti i peći. Može se peći i u gril-pekaču (sa dve grejne ploče-gornja i donja) ili u rerni (u tom slučaju rastanjiti testo debljine 1cm i kalupom ili čašicom vaditi okrugle oblike.
Sigurna sam da će i tvojim ukućanima i tebi prijati, a i gostima svakako. Od ove mere se dobije lepa količina slanih galeta. Prijatno!