Ja lično pamtim neka druga vremena i neke druge šlafroke od prešarenih, cvetnih sijackavih materijala i neke dame u njima kako se šetaju do obližnje piljarnice. Moda i vremena se neminovno menjaju.
Ali jabuke u šlafroku su sasvim druga, ukusna priča takodje naših prabaka. Još jedna od prastarih poslastica, ništa manje dobra i slasna. Ko voli kolače na brzinu da sprema, pa još da su sa voćem evo recepta:
Sastojci:
– 3 veće jabuke, nakisele
– ulje za prženje
– prah-šećer i cimet
Sastojci za testo (šlafrok za jabuke):
– 2 cela jajeta
– 8 kašika brašna
– oko 2dl mleka
– malo soli
– 2 kesice vanilin šećera
Testo umutiti da bude glatko, podseća na gušće testo za palačinke.
Jabuke oljuštiti, izvaditi središni deo gde su semenke i seći na kolutove debljine oko 1cm. Zagrejati ulje u posudi za prženje, umakati jabuke u testo, koje treba da je dovoljno gusto da ne spada sa jabuke i pržiti u ulju.
Okrenuti da se „obučena jabuka“zarumeni sa obe strane i vaditi na salvetu kako bi se višak ulja ocedio. Redjati na pripremljenu tacnu, posuti prah šećerom obilato i sa malo cimeta radi boljeg ukusa.
Znam neke koji kada serviraju u svoj tanjir na sredinu kruga dodaju i kuglu sladoleda od vanile. Savršeno za tople dane!