Povećaj otpornost svog tela
Koji je najpoznatiji od svih vitamina. Naravno vitamin C. On povećava prokrvljenost, jača naša tkiva i obezbedjuje bolju otpornost na prehlade i druge boljke.
Kroz ishranu ga unesi sa svežim voćem i povrćem. Naročito ga ima u bobičavom voću, limunu i kiviju. Od povrća je bogato vitaminom C povrće sa tamnim listovima, blitva, zelje, raštan pa kupus, peršun, brokoli.
Sve to uz dovoljno kretanja na vazduhu tokom dana povećava otpornost organizma.
Lek protiv prehlade – pileča supica
Koristile su je i moje bake, pa koristim i ja. Dobitna kombinacija je pileće meso i povrće za supu. Vrlo važno u odbrani od virusnih infekcija. Ako se supici dodaju par čenova belog luka i biber poboljšava se disanje smanjuje se gustina sluzi i ako je prehlada već tu . Beli luk dodatno kao antioskidanas pojačava imunitet.
Važne su jake kosti
U trećem dobu su kosti sve poroznije i gube na jačini. Potreban im je kalcijum i vitamin D. Ali samo u kombinaciji oba su delotvorni, odnosno kalcijum se uz pomoć vitamina D ugradjuje u kosti.
Ko dovoljno pije mleka i jede sira unosi kalcijum, ali ako to ne jedeš, dovoljno ga ima u kelju, raštanu, tofu siru, bademima, brokoliju. Vitamina D ima dovoljno u sardini, tunjevini i lososu, a samostalno se u organizmu stvara ako se sunčaš. Dakle na sunce kad god to možeš.
Protiv stresa
Svakodnevno slušamo o stresu. Preporuka je unositi magnezijum, jer opušta mišiće, snižava pritisak i jača srce. Može se kupiti u apoteci, male kesice dnevne doze, a može i prirodno. Dobri izvori magnezijuma su integralni pirinač, testenine od integralnog bračna i integralni hleb. Ali takodje i pasulj, krompir, riba, živina i džigerica.
I ne zaboravi šetnju, lekari savetuju. 30 minuta dnevno, šetati ako je moguće kada je sunčano, disati duboko i ne nositi mobilni telefon sa sobom.
A krvna slika?
Gvoždje je bitam sastojak krvi, a često nedostaje u organizmu posebno kod žena. Nedostatak dovodi do malaksalosti, osećaj da su noge i ruke stalno hladne, a gubi se i koncentracija.
Kroz ishranu ga uzimaj iz crvenog mesa, jagnjetine, junetine, džigerice. Ako voliš školjke ima ga i u mušulama.
I opet izadji napolje, posebno ako može na planinu, na svež kiseonik.
Kome ne trebaju jaki nervi
Vitamin B1 i njegov sastojak tijamin snabdevaju mozak glukozom. B2 i riboflavin prenosi kiseonik iz pluća u krv, dok B5 odnosno pantotenska kiselina obnavlja nervne ćelije.
Kroz ishranu žitaricama se unose različiti B vitamini koji se nalaze u njihovom omotaču. Zato se i preporučuju intergralne žitarice. Takodje B vitamina ima u ribi, pasulju, krompiru. I ginko biloba jača nerve i olakšava prokrvljenost mozga. Ima je u obliku tableta u svakoj apoteci.