Plavi patlidžan je posebno u mediteranskoj kuhinji veoma prisutan. I makedonska kuhinja ga ima u raznim varijantama, naročito razne vrste musaka ili punjenog plavog patlidžana.
Kad smo već pomenuli namaze evo jednog jednostavnog recepta za malezano-namaz od patlidžana.
Sastojci:
– 600 gr plavog patlidžana
– 300-400 gr jačeg sira (sremski, ovčiji mada se može ko voli koristiti i mladi sir)
– 2-3 čena belog luka
– Veza peršuna
– 2-3 kašike maslinovog ulja
– so
Priprema:
Patlidžan iseći na polutke i ispeći u rerni. Kada se ohladi kašikom patlidžan odvojiti od kore, isitniti sir, sitno iseckati peršun, so i beli luk i sve zajedno sa maslinovim uljem izmiksirati u ujednačenu masu.
Ohladiti i namazati na omiljeni hleb. Preporučujem tostirani.