Koja se sve pitanja postavljaju kada se kuvaju jaja? Naizgled jednostavna i rutinska radnja, ali da li je baš tako?
Neke važne činjenice su:
- Veličina jaja
- Temperatura jaja
- Vreme kuvanja.
Treba uzeti svakako u obzir veličinu jajeta. Kod nas su ona klasifikovana kao S najveća, A srednja i B najmanja. Treba znati da se u zavisnosti od veličine jajeta njihova težina razlikuje i do 40 gr.
Idealna temperatura za jaja koja želite da kuvate je sobna temperatura, pa ako su u frižideru izvadite ih na vreme da se temperiraju. Ukoliko ih odmah iz frižidera stavite u kupiću vodu postoji opasnost da ljuska pukne.
Vreme kuvanja i veličina jaja
Preporuka je da jaja stavite u kipuću vodu.
Ako ste se opredelili za jaja srednje veličine, klasa A vreme potrebno da ih skuvate je sledeće:
- Sasvim rovito jaje 3 ½ min
- Blago meko žumance i čvrsto belance 5-6 min
- Čvrsto žumance i belance 9 min
Ako ste se opredelili za jaja klase S – velika, vreme potrebno da ih skuvate je sledeće:
- Sasvim rovito jaje 4 min
- Blago meko žumance i čvrsto belance 6 min
- Čvrsto žumance i belance 11 min.
Jaja kuvati na blagoj vatri da voda lagano vri. Nakon kuvanja prema željenom vremenu odnosno čvrstini jaja treba ih preliti hladnom vodom kako bi se proces kuvanja prekinuo.
S obzirom da se Uskrs bliži imaćeš dovoljno vremena da odlučiš koju veličinu jaja ćeš kupiti za taj praznik i kako čvrsta ćeš ih skuvati.
Uživaj u praznicima i porodici!