Brazilski stapici od palente

by | Jun 6, 2019 | ZABAVA & UZIVANJE

Nedavno sam imala u gositma drugaricu iz Brazila i za doručak sam jedno jutro napravila kačamak. Naravno kako sam želela da ima potpuni doživljaj tradicionalnog srpskog doručka služula sam uz beli sir, kajmak i jogurt. Bila je oduševljena doručkoma a onda mi odala tajnu da i u Brazilu zapravo oni jako vole palentu, ali da je grickaju umesto pomfrita, kao grickalicu uz pivo u barovima ili na proslavama.

Ja sam inače veoma veliki ljubitelj palente i kukuruznog brašna i odmah sam tražila recept, koji želim da podelim sa vama. Za Uskrs sam napravila te štapiće i sve generacije koje su nam došle u goste su biče oduševljene – deca posebno!

Ovaj recept ne mogu da nazovem baš brzim i jednostavnim receptom, ali verujte mi sav trud se isplati kada vidite ukućane kako ne mogu da se zaustave i konstanto vas hvale.

Sastojci:
½l mleka
1l goveđe supe, može i pileca ili supa od povrća, po želji
2 kašike putera
3 ½ šolje palente, ja sam koristila belo kukurzno brašno, jer moji ukućani to najviše vole, nema velike razlike, ukusno je u svakom slučaju
100g rendanog kačkavalja ili parmezana – koristiti stariji kačkavalja zbog mirisa
So i biber po ukusu
Ulje za prženje, ja uvek pomešam ulje i svinjsku mast

Priprema:
1. U šerpu pomešajte supu, mleko i puter i pustite da provri. Polako dodajte palentu i sve vreme mešajte da biste dobili kašu bez mrvica. Dodajte kačkavalj, so i biber i sve sjedinite.
2. U pleh stiavite papir za pečenje, gde ćete sipati i ravnomerno rasporediti palentu. Palenta bi trebala da bude debljine otprilike 1 do 1,5 cm. Ostavite da se ohladi u frizu na pola sata.
3. Kada se ohladi i stegne stavite planetu na dasku za sečenje i secite je na stapice sirine 1cm i dužine od 5 do 10 cm, zavisi od pleha.
4. Zagrejte ulje i mast u dubljem tiganju i polako ubacite štapiće da se prže. Poželjno je da štapići plivaju u ulju. Kada postanu zlatno braon boje spremni su, stavite ih na ubrus ili salvetu da se ulje ocedi.
Štapiće služite uz umak po želji, mi uvek služimo uz humus, umak od avokada ili krem sira. Nadam se da će i vaši gosti uživati kao moja porodica! Prijatno!

error: Content is protected !!