Topli sos za pečeno meso
Osnova za dobar preliv za meso nastaje zapravo pri pečenju tog istog mesa.
Sok koji je dobijen nakon pečenja mesa prokuvati zajedno sa kockicama crnog luka ili praziluka, šargarepe i celera. Usuti u smesu malo vina ili konjaka što će joj dati posebnu aromu. Kada se povrće skuva, dodati kašičicu kisele pavlake, kašičicu senfa i brašna. Prokuvati još par minuta na niskoj temperaturi, izblendirati u glatku masu dok postane gust i mirisni preliv.
Servirati topao sos.
Hladni sos za meso i ribu
Ovo je jedan vrlo jednostavan sos, lako se umuti i pravi se od svega 3 sastojka i servira hladan.
Umutiti žicom jednake delove majoneza, kisele pavlake i senfa.
Začini se dodaju po želji i ukusu.
Za preliv uz šnicle (pržene ili pohovane) dodati mleveni beli ili crni biber. Umesto bibera možete dodati i đumbir ili kurkumu ukoliko volite ove začine.
Za preliv uz ribu dodati beli luk. Sveži, sitno seckani ili suvi, ukusna su oba.
Prijatno! Pa posle u šetnju, dugu!