Zapravo je to kolač verovatno iz nekih teških vremena kada je neka vešta i domišljata domaćica od par sastojaka koje obično imamo u kući napravila poslasticu. Iz vremena kada je umeće domaćica spadalo u ćiribu-ćiriba kategoriju.
Možda je zbog toga i dodat baš ovom kolaču pridev „havajske“ da bar nešto podseti na raskoš i lepotu. Kako god „Havajske ružice“ kako ih je zvala moja svekrva Julijana, su zapravo kolač koji miriše na dom, topli dom.
Napravi i ti, sigurna sam se da će se dopasti i tebi i deci.
Evo recepta:
Testo:
400gr brašna
3 žumanca
20 gr kvasca (pola kocke)
Mleko
Kašika šećer
Malo soli
Rendana kora od 1 limuna ili pomorandže
Testo zamesiti meko i ostaviti da naraste. Oklagijom testo rastanjiti na veličinu 50 x 30 cm debljine 1 cm.
Fil:
3 belanca
4 kašike šećera
1 kašika masti
1-2 šake mlevenih oraha
Umutiti kašiku masti sa 1 kašikom šećera i time premazati celu površinu testa.
Umutiti penasto 3 belanca sa 3 kašike šećera i premazati takođe celo testo. Mlevene orahe posuti preko belanca (nije obavezno, može i bez oraha).
Testo umotati u rolat i seći komade debljine 2 cm, ređati u pomašćeni pleh, sečenu stranu staviti na pleh i ostaviti da odstoji oko 30 min. Zagrejati rernu i peći dok kolačići ne porumene.
Preliv:
1,3 l mleka
5 kašika šećera (ili po želji)
Vanil šećer po želji
Hladno mleko i šećer promešati. Kada su Havajske ružice pečene, izvaditi pleh, preliti zaslađeno mleko i vratiti nekoliko minuta nazad u rernu.