Ima tu pregršt pitanja kao recimo:
- Zagrejati pećnicu na najvišu temperaturu ili ne,
- na kojoj visini koji sadržaj peći,
- na kojoj se temperaturi peče koji kolač ili torta, peći sa cirkulacijom toplog vazduha
ili ….
Pre svega treba naglasiti da je svaka pećnica različita i temperature pečenja u receptima treba uzeti samo kao preporučene. Svoju pećnicu moraš ti poznavati i iz nje izvući najbolje.
Neki od osnovnih saveta su:
- Pećnicu uvek pre pečenja zagrejati
- Ukoliko u receptu nije posebno naglašeno, ako koristite pećnicu sa toplim vazduhom temperatura je niža za oko 15%, a dužina trajanja pečenja se povećava za oko 10%.
- Osnovno pravilo: lagana testa za keks, recimo peći na visokim temperaturama kratko.
- Veće količine testa kao za hleb, torte i slično prvo kratko peći na visokoj tempareturi, zagrejati masu, pa onda duže vreme na niskoj temperaturi.
Temperature u pećnicama, stepeni ili gradirani brojevi
100 °C – 120 °C = 1 označeno na dugmetu
120 °C – 150 °C = 1 – 2
150 °C – 175 °C = 3
180 °C – 200 °C = 3 – 4
200 °C – 210 °C = 4
220 °C – 240°C = 4-5
Na kojoj visini peći?
Kod pećnica sa donjim i gornjim grejačima uglavnom je preporuka peći na srednjoj visini, odnosno da donji i gornji grejač budu podjednako udaljeni.
Ukoliko pečete hleb, slavski kolač, torte deblje mase ili u određenim formama plehova deblje testo, onda se preporučuje niži položaj za pečenje.
Srednji položaj za pečenje se preporučuje za pečenje manjeg peciva, pogača, tanjih torti i kolača.
Gornji položaj pri pečenju koristiti recimo za za bruskete, peciva koja treba da su prepečanija.