Namaz od avokada
Avokado izgnječiti viljuškom, dodati nekoliko kapi limuna, so biber i kašiku-dve maslinovog ulja. Namaz je gotov. Namazati na pečeni hleb, dodati omiljeno parče sira preko i tanke kriške paradajza.
Ako volite tunjevinu u namaz avokada umešati tunjevinu, odlično za dobar start ujutru.
Testenine sa avokadom
Pravi se vrlo brzo, dok se kuva testenina i sos od avokada je gotov.
Recept za 4 osobe.
Sastojci:
400 gr testenine
2 avokada
1 veći paradajz
1 limun
1 čen belog luka
Šaka seckanog bosiljka
Šaka seckanog peršuna
80 gr rendanog parmezana
4 kašike maslinovog ulja
1 kašičica sitne čili papričice
So
Priprema:
Svu avokado masu izvaditi iz ploda, staviti u posudu zajedno sa začinskim biljem i belim lukom i sa jednom kašikom maslinovog ulja sve sjediniti u pire.
Izrendati koru limuna i limun iscediti.
3 kašike limunova soka, izrendani limun, polovina čili papričica i polovinu parmezana dodati u avocado masu.
Paradajz iseći na kockice i staviti ispod avokado mase.
Dok se pasta kuva jednu veću kašiku ključale vode dodati u avokado masu, sve izmešati i pomešati sa vrelim ocedjenim testom, preko svega posuti ostatak parmezana i čili papričice.
Jelo kao što vidiš vrlo jednostavno i priprema kratko traje, tj. dok se testenina skuva. Da se stvar obogati kalorijama može se dodati 5-6 prženih listića slanine. Šta kažeš?
Avokado mafini
Za osam mafina
Sastojci:
Polovina avokada
1 manji limun ili limeta
80 g šećera
2 jaja
100 g brašna
Pola kašine praška za pecivo
Polovina pakovanja vanil-šećera
90 ml ulja
100 g prah-šećera
50 g neutralni krem sir
Potrebno je 8 papirnih modli za mafine
Priprema:
1. Zagrejati rernu na 180 ºC.
2. Avokado izgnječiti dok se ne dobije glatka masa.
3. Šećer, jaja ulje, vanil-šećer i pola limuna ili limete kremasto umutiti u posebnoj posudi. U masu dodati prethodno izgnječeni avokado. Zatim dodati u masu brašno i prašak za pecivo.
4. Gotovu masu usuti u papirne kalupe, popunjene do oko 3/4 . Peći na 180ºC 20.
5. Dok se mafine peku pripremiti glazuru (može i bez toga). Kremsir i prah-šećer zajedno sa drugom polovinom limuna ili limete dobro izmešati u ujednačenu masu. Kada se mafine ohlade premazati glazurom.
Photo by Thought Catalog on Unsplash