Kako oprati i osušiti perjanu jaknu

by | Jan 31, 2022 | TEME & DILEME

Zima još nije prošla i tvoja perjana jakna ti i dalje treba, ali ipak ćeš jednog trenutka morati da je osvežiš. Davno kada smo počeli da nosimo perjane jakne umesto kaputa bila sam nevešta i nisam umela dobro da je operam pa se svo perje zgužvalo i zgrudvalo.

Perje je dosta osetljivo i bez obzira i ako po uputstvu proizvodjača može da se perjana jakna pere u mašini za veš ipak je ne stavljati sa ostalim vešom.

Perje sadrži keratin, baš kao i vuna i naše vlasi kose. Treba obratiti posebno pažnju kako je prati u mašini za veš, kojim deterdžentom i kako sušiti.

Savetujem da to uradiš ovako:

Da se nebi perje zgrudvalo tokom pranja u mašini potrebno je da se jakna slobodno vrti, da ne bude sabijena sa ostalim vešom. Dakle preporuka je prati svaki komad pojedinačno koji je punjen perjem. Treba koristiti preporučeni deterdžent ukoliko postoji specijalni za pranje perjanih odevnih predemta ili uobičajeni koji se koristi u domaćinstvu bez specijalnih dodataka. Omekšivač za veš ne koristiti, prati na 30ᵒC ili koristiti hladno pranje, to je sasvim pogodno za perje svih vrsta. Centrifuga se ne preporučuje ili ako se koristi onda na 400 obrtaja.

Osim u mašini perjana jakna se može prati i na ruke, najbolje u kadi zbog prostora i količine vode koja protiče. Najmanje tri ispiranja su potrebna, posebno zbog sitnog paperja da se ne slepi i da se deterdžent dobro ispere..

Sušenje

Jaknu dobro rastresti da se proveri da perje nije sabijeno. Najbolje je ako se može sušiti u mašini za sušenje, takodje pojedinačno, tako se perje ujednačeno suši i rasporedjuje. Praktično je ubaciti par teniskih loptica sa njima se postiže da se što bolje perje rastrese.

Kada se period sušenja završi proveriti da li je svaki deo jakne dobro suv, a ko nije još kratko ponoviti proces.

Sušenje van mašine za sušenje je malo zahtevnije, treba obratiti pažnju tokom sušenja da se jakna često rastrese. Ukoliko je lepo vreme odlično je sušiti je napolju, posebno lepo rasprostrtu na sušaču za veš.

Foto: Andrea Piacquadio sa sajta Pexels
Izvor: Smarticular.net

error: Content is protected !!