Izložba – Venčanje i venčanice

by | Feb 22, 2021 | TEME & DILEME

Kažu da svaka devojčica mašta da se za svog izabranika venča u beloj venčanici, naravno dugoj, sa dugim velom koji vijori… Kao recimo princeza Dajana ili Kejt Midlton ili …

Ja se iskreno ne sećam da li sam baš o tome maštala, čisto sumnjam. U našoj porodici se ni moja majka kao ni jedna od mojih tetki, a imamla sam ih tri, nisu venčale u belim dugim venčanicama. Nisu se uopšte venčale u venčanicama već u prikladnim, svečanim haljinama. Doduše bile su to 50te godine prošlog veka, pa pretpostavljam da je baš tih dana bila nestašica raskošnih, bogatih, firmiranih venčanica.

Ni ja se nisam venčala sa izabranikom srca moga u beloj dugoj venčanici. Čak nije bio ni vikend, što je bio uobičajeni termin za svadbe tih dana. Bila je to svilena, oslikana haljina boja morskih dubina. Brak traje, evo skoro četiri decenije kao i sećanje na slikarku Dejanu koja mi je ulepšala taj dan svojom umetnošću na svili. Haljinu nose mladi naraštaji.

Zato verovatno ni moje ćerke nisu baš imale pravi uzor kada su se one venčavale. Udadoše se u samostalno osmišljenim venčanim haljinama. Bogu hvala Beograd ima divne i nadarene stilistkinje da pripomognu.

Ali, sigurna sam da bih se drugačije odlučila da sam kojim čudom videla izložbu venčanica Žan Pol Gotjea u ono vreme.

Venčanice

Elem, u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu mogli smo tokom prethodnih meseci da se divimo maštovitim, raskošnim ili svedenim, belim ili beličastim, svakako maestralno kreiranim i izradjenim venčanicama modnog kreatora Žan Pol Gotjea.

Venčanice

Obilje ideja, dobre inspiracije i izuzetno dobro zanatski izradjene venčanice na izložbi Ljubav je Ljubav drže pažnju i izazivaju divljenje posetilaca. Puno je posetilaca moje, dakle „zrele“ generacije, mladih devojaka i parova ali i suprotnog pola u jednini.

Zadivile su me inspiracije i korišćeni materijali za ukrašavanje. Pošto sam pored bake koja je odlično šila naučila neke male tajne tog zanata dodatno me je oduševilo kako su majstorski neki na izgled nespojivi materijali uklopljeni. Recimo prirodni sundjer i til, metal i perje….

Venčanice

Svaka na svoj način su Gotjeove venčanice jedinstvene, svečane i karakterne, sa porukom…

Posle dugog razgledanja i dvoumljenja ovo bi bio moj izbor. Koju bih zaista i ponela na svom venčanju oslučila bih dan pre, zavisno od nadahnuća baš tog dana.

Venčanice

Nego, pade mi na pamet komentar mog muža kada sam se jednom vratila od svog keativnog frizera: „Molim te gledaj da te sledeći put prepoznam“. Sve jedno, opet bih ga iznenadila i u drugom životu.

A koji je bio tvoj izbor za taj dan?

Slike iz lične arhive

 

error: Content is protected !!